Google AMP е решение за зареждане на съдържанието наистина бързо.

Всички изпитваме едно и също чувство, когато страницата която искаме да посетим зарежда твърде бавно. Когато имаме да вършим важни неща, това може да се окаже проблем. Google AMP може да се окаже решението на този проблем.

Какво е Google AMP?

Google AMP (Ускорени мобилни страници) е рамка с отворен код, която подпомага разработчиците при бързото зареждане на страници със статично съдържание. Целта е да се направи интернета по-добро място за потребителите и издателите. За да постигне тази цел, екипът на AMP разработи нов формат на уеб страницата, който е опростена версия на HTML, специално за мобилни устройства. Можете да разграничите кои връзки са резултатите от търсенето с AMP, когато видите икона на мълния под заглавието на статията AMP. Google поддържа AMP и има за цел да прави уеб сайтовете бързо зареждащи, да осигуряват висока производителност и гъвкавост.

От какво се състои?

AMP се състои от три основни елемента:

AMP HTML

AMP JavaScript

AMP Cache

Комбинацията от тези три е това, което дава изключително бързото AMP преживяване.

AMP HTML е HTML с някои ограничения за надеждно представяне. Тя е ограничена, за да работи по-добре с другите елементи. Фирмата я описва като „нова отворена рамка, изградена от вече съществуващите уеб технологии“.

AMP JS – AMP JavaScript библиотеката осигурява бързото представяне на HTML страници AMP. Той прилага най-добрите практики за ефективност и управлява натоварването на ресурсите, за да гарантира, че страниците се зареждат бързо.

AMP Кеш – кеша AMP на Google може да се използва за показване на кеширани AMP HTML страници. Тя е изградена въз основа на съществуващите набор от умения, които уеб разработчиците вече притежават. На потребителите могат да се показват само валидни страници AMP.

,,Ако сайтът ни отнема много време, за да се зареди, няма значение колко е добра журналистиката, някои хора ще напуснат страницата, преди да видят какво има там „- The Washington Post

Google дава по-високо класиране на издателите, които отговарят на изискванията на AMP, защото подобряват общото преживяване на мрежата. В близко бъдеще Google AMP вероятно ще служи като стандарт за уеб страници, подобрявайки скоростта на уебсайта, мобилния опит и предоставянето на съдържание. Издателите и уеб сайтовете се радват на незабавно зареждане, плавно превъртане, стилизиране и гъвкавост на марката. Задоволяват не само любовта на потребителя към бързото зареждане на съдържанието, но и запазват вида и стила на марката.

По-бързо четене = По-голяма консумация

Фирмите, свързани с страници на AMP, включват Google, Bing, Twitter, LinkedIn, Pinterest и eBay.

Какви са предимствата?

Ползите от адаптирането на AMP са не само подобряване времето на зареждане на уебсайта ви и преживяването на потребителите, но също така получавате и тласък в класирането. С помощта на Google AMP се акцентира върху цялостния опит на потребителите. Друго нещо, за което бихте могли да помислите, е да работите с опитен партньор в цифровите технологии. По този начин бихте могли да получите по-добро разбиране за ефективността на уебсайта си в сравнение с конкуренцията чрез анализи и изследвания.

През февруари 2017 г. Adobe съобщи, че 7% от целия уеб трафик за водещи издатели в Съединените щати е свързан с AMP. Много компании отчитат увеличени резултати с AMP, някои от които са Greenweez, CNBC, Wego, NoBroker и др. AMP често се сравнява с Facebook Instant Articles и Apple News.

AMP страниците обикновено се зареждат за по-малко от 1 секунда. Това подобрява ниските нива на ангажираност, тъй като читателите се отказват от бавните сайтове.

75% от мобилните сайтове зареждат за повече от 10 секунди.

53% от посетителите на мобилни сайтове напускат след 3 секунди чакане.

Приходите от реклами за мобилни устройства се удвояват за сайтове, които се зареждат за 5 секунди срещу тези за 19 секунди.

Елиминирането на изскачащи прозорци също е голям фактор, тъй като проучванията показват, че те имат отрицателен ефект върху читателя. Широката гама от реклами, които са по-лесни за ползване, подкрепят генерирането на приходи. Разочарование от бавното зареждане на уеб сайтове и реклами, които блокират работата ви, може да създаде лошо потребителско преживяване. Добрите уеб сайтове изискват постоянна актуализация и усилия за поддържане. Ето защо някои експерти смятат, че AMP може да бъде полезно за създаването на по-бързо интернет изживяване.

Google винаги е действал като индекс, който насочва хората далеч от Google към други уебсайтове. С AMP Google събира съдържание на собствените си сървъри и държи читатели в Google. Дали това е добро или лошо нещо, всеки сам трябва да си отговори на този въпрос.

Оригинална статия:

https://www.inspiringly.co/blog/google-amp-the-technology-of-the-future

Източници:

https://www.ampproject.org/

https://www.ampproject.org/learn/overview/

https://developers.google.com/amp/

https://en.wikipedia.org/wiki/Accelerated_Mobile_Pages

Google’s AMP Is Speeding Up the Web By Changing How It Works

https://searchengineland.com/library/google/google-amp-project

https://www.theregister.co.uk/2017/05/19/open_source_insider_google_amp_bad_bad_bad/

https://www.ampproject.org/case-studies/washingtonpost/

https://ampbyexample.com/

https://www.youtube.com/watch?v=j1amNrJi9sM

 

Запишете се за моя бюлетин:

Ако статията ви е харесала можете да я споделите или харесате от тук:

Напиши коментар