Ботове могат да заменят уеб сайтове и приложения в близко бъдеще

Ботовете започват да се появяват навсякъде. Като се започне от спамботовете в интернет, до популярни чатботове, които компании като ,, CNN‘‘ и ,,Washington Post‘‘ използват и се стигне до опасни ботове, които причиняват различни видове интернет атаки. Ботове са отговорни за 52% от общия уеб трафик, според доклад на фирмата за сигурност ,,Imperva‘‘. Въпреки че ботовете започват да появяват все повече в интернет, ние тепърва ще ставаме свидетели на зараждането на ерата на ботовете.

,,Бъдеще, в което ботове убиват уебсайтове и мобилни приложения, не е сигурно, но вярвам, че е много вероятно‘‘. – Мат Шлихт

Много големи компании като H&M и Sephora използват чатботове във връзка подобряване на обслужването на клиентите. От друга страна, можете да намерите много социални ботове в Туитър и Инстаграм. Някои от тях ви следват и харесват снимките ви. Тези могат да направят някой много популярен, но също така да навредят много на хората, тъй като те могат да разпространяват грешна информация и манипулация.

Как чатботовете ще променят търсенето на информация в Гоогле?

Търсили ли сте някога нещо в Гоогъл и без значение колко ключови думи използвате, просто не можете да намерите точно това, което търсите? Вероятно сте пожелали Гоогъл да е истински човек, за да можете да му кажете точно това, което търсите. Чатботовете се превръщат в най-добрият ни приятел по отношение на бързото и ефикасно намиране на това, което търсим.

Ботове ще ви търсят конкретна информация, която ще им позволи да отговорят на сложни въпроси като:

  • Медицинска диагноза
  • Професионални усложнения
  • Модни предложения

Чатботовете могат потенциално да променят търсенето на информация завинаги. Гоогъл и Yahoo предлагат търсене на изображения чрез техните търсачки. Има чатботове като ,,ImageSearch Bot‘‘, които позволяват въвеждането на изображение направо от вашето мобилно устройство. ,,Алекса‘‘ на Амазон и Google Home променят начина, по който хората търсят информация по един голям начин. Вместо да се налага да въвеждате ключови думи на компютър, всичко, което трябва да направите, е да говорите с техния софтуер, както бихте направили с личен асистент. Ботът може също да бъде приятел. В Китай има бот, наречен Xiaoice (създаден от Майкрософт), и над 40 милиона души редовно говорят с него, както биха направили със свой приятел.

Интелигентните чатботове стават все по-умни, колкото повече ги използвате. Те се учат чрез чатове, навици за сърфиране, покупки, интереси и др. Например, след като поръчате нещо от чатботър на Domino‘s, информацията, която току-що сте предоставили, може да направи резултатите от търсенето по-персонализирани, а следващия път, когато поръчате пица от тях, ботът ще запомни предпочитанията ви и ще направи търсенето по-лесно, по-бързо и лесно за вас.

Очаквайте ботовете да доминират в тези сфери:

  • Търговия на дребно
  • Обслужване на клиенти
  • Местни услуги
  • Мащабно персонализирано съдържание
  • Еднократни случаи на ползване
  • Разговори

,,Само 1,000 от един милион приложения в iOS App Store или Google Play Магазин на Андроид имат 50 000 или повече потребители. Това е само една десета от 1% от всички приложения. И въпреки че много хора имат много приложения на смартфоните си, ,,Quantcast‘‘ съобщава, че 50% от хората, които изтеглят приложение, го използват само веднъж!‘‘ – Джилиан Д’Онфро, бизнесмен.

Поради големият избор и ниската откриваемост, 99% от приложенията и тяхната технология никога няма да видят светлината на деня. Каква масивна загуба!

Защо да използваме социални ботове?

Редица марки използват социални ботове в опит да им помогнат да подобрят своя клиентски процес. За разлика от обикновения бот, социален бот убеждава потребителя, че е истински човек. Звучи ли ви познато?

Помислете за съмнителните профили в Инстаграм, които ви следват. Някои от тях изглеждат ненадеждни още в началото, с възможността да харесат пет от снимките ви за 1 секунда и да ви следват по едно и също време. Много последователи в Инстаграм и потребители в Туитър са ботове, които понякога са доста трудно забележими.

Изследване на университета в Южна Калифорния и университета в Индиана установи, че между 9% – 15% от активните акаунти в Twitter са ботове. Социалните ботове са профили, контролирани от софтуер, алгоритмично генериращи съдържание и установяващи взаимодействия. Увеличаването на социалните ботове ще затрудни Facebook и Twitter да регламентират проблема с фалшивите новини, дезинформацията и омразата.

Рисковете на социалните ботове

Социалните ботове единственият начин да си спечелите популярност онлайн ли са? Най-вероятно отговорът е „не“. По-добре е да сте автентични. От друга страна, много потребители на Инстаграм изглежда имат много хора, които ги следват, но съотношението им към последователите на снимките им изглежда не съвпадат. Например, някои потребители могат да имат 100 хиляди последователи, но само да получат около 100 харесвания на своите снимки. По този начин можете да разберете, че повечето от техните последователи вероятно са ботове.

Армията от социални ботове е в състояние да промени и да повлияе на политическите дискусии в социалните медии и всъщност да представлява заплаха за начина, по който нормалното общество върви. Ботове могат да бъдат удобен начин за популяризиране и лесно могат да повлияят на тенденциите в социалните медии, които могат да бъдат основа за политически и икономически решения. Заблуждаващата информация може да има голяма роля в промяната на хода на изборите.

От по-оптимистичната страна

Ботове са наистина изгодни, когато става въпрос за развлечение или завършване на повтарящи се задачи. Twitter ботове предупреждават за земетресения в райони, предразположени към земетресения. Ботове помагат за повишаване на осведомеността за дейностите и организациите в социалната сфера. Социалните ботове могат да бъдат забавен инструмент за популяризиране и разширяване на бизнеса ви, като същевременно увеличават ангажираността.

В действителност ботове започват да се появяват навсякъде в интернет и можем да извлечем от тях полза за живота си по много начини. Независимо от това, трябва да сме наясно с опасните ботове, които всъщност могат да нанесат някакви щети. За това следващия път, когато някой, който не познавате ви пише в Инстаграм, бъдете внимателни, защото може да се окаже бот …

 

Линк към оригиналната статия: https://www.inspiringly.co/blog/the-secret-to-online-popularity-social-bots

Запишете се за моя бюлетин:

Ако статията ви е харесала можете да я споделите или харесате от тук:

Напиши коментар